06 45 688 443

Tule.....


Geplaatst op 20 april 2018 - door Hanneke Develing

Het had best wat voeten in de aarde voor ik er blij mee was: een vrouw zijn. Nu klinkt dat heel dramatisch, dat valt wel weer mee, maar toch was het best een dingetje in mijn vroege leventje. Zo wou ik op voetbal, (mocht niet van mijn ouders want: dat is voor jongens) hield ik enorm van fikkie stoken (maar als dat kleine vlammetje uitgroeide tot een heuse struik die brand stond, wist ik niet hoe snel ik moest verdwijnen) en vissen deed ik ook graag (dan trok ik die vis maar gewoon van de haak want dat onderdeel had ik nog niet helemaal onder de knie….) En last but not least: in rokken en jurken schaamde ik me. 
Nou gingen we naar een vrij traditionele kerk waar de zondag gelijk stond aan het dragen van rokken en jurken.

 

Dus. Dat. Moest.


Naarmate ik ouder werd, liet ik het fikkie stoken voor wat het was, probeerde ik tevreden te zijn met volleybal en mocht ik naar de kerk ook een broek aan. Maar dat schaamtegevoel bleef sluimeren. Dat vreemde gevoel dat je soms ‘teveel’ kon zijn als vrouw. Dat je de aandacht trok, dat je niet op wilde vallen.

 

Ik herken dit ook zo vaak in mijn werk. Van de week nog. Ze had mijn hulp ingeroepen omdat ze zichzelf een beetje kwijt was. Ze had kleding mee genomen waar ze zich fijn in voelde. Een van de items was een hele wijde, tule rok. Ze deed hem aan om te laten zien hoe het stond.

En wat er toen gebeurde was zo mooi; er brak een brede glimlach door op haar gezicht terwijl ze even liet zien hoe mooi wijd de rok ging als ze een rondje draaide! Ik zag haar even worden wie ze eigenlijk wilde zijn: een vrouw die helemaal zichzelf kon zijn en kon genieten van het ronddraaien van een rok. 


En dat is wat ik ons - vrouwen- zo toewens! Dat we de schaamte en onzekerheid kunnen afleggen en blij kunnen zijn met wie we zijn. Moeten we dan allemaal aan de tule rok? Nee, alsjeblieft niet.

Vrouw-zijn betekent niet dat we massaal aan de make-up, de hakken en de lange nagels moeten! Vrouw-zijn betekent dat we zonder schaamte kunnen zijn wie we zijn. Dat we niet hoeven te compenseren of te acteren. Dat we geen rol hoeven spelen omdat dat nou eenmaal hoort bij vrouwen, zoals in de ogen van mijn ouders voetbal bij jongens hoort. 


Ik ben bijna 40…...en kan zeggen dat ik blij ben om vrouw te zijn. Blij om vrouw te zijn met alles wat erbij hoort. 40…... dat waren heel wat voeten. Maar ik ben er er. Meestal. 

 

Deze blog staat in de volgende categorieen:
Tule.....

Aanbod

Tule.....
kledingadvies

Vul dit formulier in om een afspraak of bestelling voor een cadeaubon te maken. Ik neem dan contact met je op om de details te bespreken. De afspraak is nog niet definitief.

Ook als je gewoon meer informatie wilt ontvangen, kan je dit formulier gebruiken.

Wij gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meer
OKE! Cookies toestaan